Het EHBM programma bestaat uit de volgende lessen:

 

Les 1:

Adem in … adem uit

Breng in kaart wat er speelt. Een overzicht hoe ongemakkelijk ook brengt rust en geeft inzicht.

 

Les 2:

Accepteer en ga door!

Bekijk de resultaten van les 1 en accepteer ze als een vaststaand feit. Zodat er ruimte komt voor oplossingen.

 

Les 3:

Schil de ui.

Via oefeningen (meditaties en werkboek)  kom je tot inzicht over welke gevoelens er bij jou spelen aangaande je zorgtaak.
Deze inzichten helpen je om een duidelijk beeld te krijgen waarom je de grip op je leven op dit moment even kwijt bent. En hierdoor krijg je handvatten om te werken aan je mindset. Hierdoor ga je steeds meer een andere weg inslaan en zo maak je de weg vrij om  jezelf uit de stressvolle situatie te halen waar je je nu in bevindt,

 

Les 4:

Bescherm jezelf.

Natuurlijk ga je gekwetst worden. Steken in je hart voelen. Misschien zelfs lichamelijk pijn ervaren. Wanneer je zorgtaak pijn heeft of verdriet voel jij dit ook. Want je geeft nu eenmaal om iemand en daardoor ben je extra kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om te leren om jezelf te beschermen.  Dat wil niet zeggen dat je, je zorgtaak dan maar links moet laten liggen, maar het helpt wel als je voorafgaand aan een moeilijk bezoek even een moment neemt om heel bewust je hart te beschermen.

Ga bewust opzoek naar een buddy en help elkaar in moeilijke tijden.

 

Les 5:

Eerlijk duurt het langst.

Wanneer mogelijk bespreek wat er speelt met je zorgtaak. Vertel over je worstelingen en waar je tegen aanloopt. Ongetwijfeld is het voor je zorgtaak ook moeilijk om zoveel te vragen en voelt hij of zij zich misschien bezwaard. Door het er samen over te hebben en open en eerlijk naar elkaar te zijn ontstaat er ruimte om anders naar de dingen te kijken en om samen naar oplossingen te zoeken.

 

Les 6:

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

Maak een tijdlijn ook al is hij misschien deprimerend. Accepteer en ga opzoek naar tijd en mogelijkheden om nu al dingen te doen om je eigen toekomst (leven) weer op te pakken. Ook een marathon begint met de eerste stap. Je hoeft niet gelijk een 5 jarige studie te plannen maar begin is met een leuke kleine hobby…
Het helpt om je zinnen even te verzetten en om over iets leuks na te denken.

 

Les 7:

Vertrouw erop dat je alles aan kunt.

Het leven geeft je niet meer dan je aankunt. (Jaja, ik weet het een dooddoener.) Het zit in de mens om altijd weer 1 x meer op te krabbelen dan hij valt. Leer om duidelijke grenzen te stellen. En, om afstand te nemen. Hoe hard het ook klinkt soms is het nodig om je bewust even af te zonderen.

 

Les 8:

Gefeliciteerd!

Tijd om de balans op te maken. Na 7 lessen is het goed om te evalueren hoe het nu gaat.
Zijn er veranderingen opgetreden na het volgen van de lessen?

 

Bonusles:

Ho’oponopono

Het Hawaïaanse vergevingsritueel. Een ritueel dat je helpt om de verbindingen tussen alles te zien en te leren vergeven.

Mantelzorg veteraan

Nazorg

Wanneer je een langere periode heel intensief met iemand anders bent bezig geweest en die zorg valt ineens weg dan zou je wel eens in een zwart gat kunnen vallen. Je hebt misschien wel je baan opgegeven, je hobby’s verwaarloosd, je bent je kennissenkring kwijtgeraakt. En, dan heb ik het nog niet gehad over de eventuele trauma’s die je opgelopen zou kunnen hebben door het zorgen.  Zomaar een paar voorbeelden van hoe de mantelzorg periode verlopen kan zijn. Als dan de intensieve zorg ineens wegvalt blijf je achter met een leegte en wat dan…